gęsty dżem - pięć minut czarnej porzeczki bez pestek

25 min
5 porcji
Gęsty dżem
Elen Nika, stock.adobe.com
0

Możesz gotować czarną porzeczkę na zimę na wiele sposobów. Dzisiaj powiem ci przepis na gęsty dżem-pięć minut. Jagody są przecierane przez sito, dzięki czemu aromatyczny przysmak jest uzyskiwany bez pestek. Taki przedmiot jest wygodny w użyciu w deserach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, obierz suche ogony i dokładnie spłucz.

Przełóż jagody przez maszynkę do mięsa i przetrzyj przez sito.

Wlej cukier do przecieru jagodowego, wymieszaj i pozostaw na 1 godzinę.

Gotuj dżem trzy razy przez 5 minut, robiąc przerwy na 2-3 godziny.

Podczas ostatniego gotowania dodaj sok z cytryny.

Ułóż gorący dżem w słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby koc.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy