gruszki w puszkach na zimę

30 min
12 porcji
Gruszki w puszkach na zimę
jarafoti, stock.adobe.com
0

Sezon gruszek mija bardzo szybko, a zimą ich koszt jest zbyt wysoki. Na szczęście istnieje świetny przepis na gruszki w puszkach. Kawałki owoców można podawać na deser lub dodawać do wypieków, a syrop tworzy niesamowitą herbatę.

Składniki

  • Gruszka - 3 kg
  • cynamon - 1 różdżka
  • cukier - 350 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 3 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki przygotuj, obierz, pokrój na średnie kawałki.

Złóż gruszki i połamaną laskę cynamonu do słoików.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i kwas cytrynowy.

Wlej wrzący syrop do słoików, sterylizuj przez 20 minut i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy