dżem z białej śliwki

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z białej śliwki
0

Uwielbiam robić ten dżem w szczycie sezonu śliwkowego. Używam tylko świeżych owoców, dodaję cukier i sok z cytryny, aby uzyskać bogaty smak i aromat. Ten dżem jest idealny na śniadanie z tostami lub jako dodatek do wypieków.

Składniki

  • śliwki (Biały) – 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • sok z cytryny - 30 ml
  • przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwek i losowo pokrój połówki.

Przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez pół godziny na małym ogniu.

Dodaj sok z cytryny i przyprawy do smaku.

Gotuj dżem przez kolejne 15 minut i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy