Kukurydza w puszkach na zimę

1 godz. 0 min.
5 porcji
Kukurydza w puszkach na zimę
5ph, stock.adobe.com
0

Kto może się oprzeć ulubionemu słoikowi kukurydzy w puszkach? A co jeśli powiem ci, że możesz to zrobić sam? Nie ma w tym nic trudnego, zwłaszcza latem w szczycie sezonu, kiedy główki kapusty kosztują dosłownie grosze.

Składniki

  • kukurydza - 15 sztuk
  • woda - 1 L
  • sól - 1 art.
  • cukier - 2 art.
  • ocet - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj kolby kukurydzy, zalej gorącą wodą i gotuj przez 3 minuty po zagotowaniu.

Wrzuć kolby do durszlaka i umieść pod bieżącą zimną wodą, aby ostygły.

Ostrym nożem ostrożnie odetnij ziarna i szczelnie włóż je do słoików. Radzę wziąć małe pojemniki – aby je zjeść za jednym razem.

Zalej kukurydzę wrzącą wodą, pozostaw na 15 minut pod przykryciem, odcedź tę wodę i ponownie zagotuj.

Ponownie napełnij kukurydzę, jeszcze raz odstaw na 10 minut i jeszcze raz odcedź - teraz na stałe.

Zagotuj 1 litr wody, dodaj cukier, sól i ocet.

Napełnij kukurydzę wrzącą marynatą i zwiń słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy