lecho ze śliwki na zimę

0 min
4 porcje
Lecho ze śliwki na zimę
0

Śliwkowe lecho na zimę to niezwykła, ale bardzo smaczna wersja tradycyjnego lecho. Do tego przepisu używam tylko dojrzałych, słodkich śliwek i uzupełniam je pomidorami, papryką i przyprawami. Okazuje się, że jest słodkawą i aromatyczną przekąską, która może być dodatkiem, sosem lub po prostu dodatkiem do innych potraw.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem śliwki z pomidorami i ostrą papryką.

Dodaj masło, cukier i sól i zagotuj.

Włóż tam posiekaną paprykę i cebulę.

Gotuj lecho przez pół godziny na małym ogniu, wlej ocet i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy