kompot z gruszek i śliwek na zimę bez sterylizacji

30 min
1 porcja
Kompot gruszkowy i śliwkowy na zimę bez sterylizacji
0

Kompoty zimowe to jeden z najłatwiejszych preparatów do przygotowania. Każdy początkujący z łatwością sobie z nimi poradzi. Tym razem chcę podzielić się z wami doskonałą opcją z gruszek i śliwek. Mój ulubiony przepis na Domek letniskowy! Jest też dobry, ponieważ nie wymaga sterylizacji.

Składniki

  • Gruszka - 400 g
  • śliwki - 300 g
  • cukier - 250 g
  • woda - 2.5 L
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój gruszki w kliny.

Włóż gruszki i śliwki do czystego, suchego słoika.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15-20 minut.

Odcedź tę wodę, dodaj cukier i kwas cytrynowy i ponownie zagotuj.

Wlej owoce i zwiń kompot na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy