kawior z grzybów na zimę

50 min
4 porcje
Kawior z grzybów na zimę
tycoon101, stock.adobe.com
0

Ten przepis spodoba się miłośnikom wyśmienitych potraw. Kawior z piersi jest uznanym przysmakiem dla smakoszy. Aby przedmiot można było przechowywać bez piwnicy, należy go wysterylizować. W przypadku puszek o pojemności 500 ml zajmie to 10 minut, a w przypadku 1 litra zajmie to 25 minut.

Składniki

  • Gruzdy - 1 kg
  • cebula - 3 kawałki
  • Olej roślinny - 50 ml
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 25 g
  • woda - 4 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść, opłucz i napełnij je zimną wodą przez 2 godziny.

Wrzuć grzyby do durszlaka, opłucz i umieść na patelni ze świeżą wodą.

Gotuj przez 10 minut i wrzuć do durszlaka.

Drobno posiekaj ugotowane grzyby i obraną cebulę.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj grzyby, mielony pieprz, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Rozłóż kawior w słoikach, sterylizuj przez 10 minut i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy