Koreańskie ogórki na zimę

8 godz. 30 min.
3 porcje
Koreańskie ogórki na zimę
nungning20, stock.adobe.com
0

Koreańskie ogórki są ciekawą alternatywą dla zwykłych skrętów ogórków. Jak wszystkie dania kuchni koreańskiej, przystawka jest pikantna, umiarkowanie ostra, z charakterystycznymi przyprawami i przyprawami. Kochasz jeszcze ostrzej? Następnie dodaj trochę chili do sałatki.

Składniki

  • ogórki - 1,5 kg
  • marchew - 200 g
  • czosnek - 8 ząbki
  • Olej roślinny - 1/2 szklanki
  • ocet (9%) – 1/2 szklanki
  • przyprawy i przyprawy (dla koreańskiej marchewki) – 1 art.
  • cukier - 2 art.
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki, pokrój w cienkie paski.

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce do marchwi w stylu koreańskim. Posiekaj czosnek.

Połącz przygotowane warzywa w misce, dodaj sól, cukier, przyprawę do koreańskiej marchwi, olej roślinny i ocet. Wszystko wymieszaj, przykryj miskę sałatką i pozostaw do marynowania na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnie wymieszaj sałatkę, zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików i napełnij powstałym nadzieniem.

Przykryj słoiki z półfabrykatem sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 l wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku).

Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone ogórki w stylu koreańskim można przechowywać zarówno w chłodnym miejscu, jak iw temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy