galaretka z moreli

15 min
12 porcji
Galaretka z moreli
istetiana, stock.adobe.com
0

Jak dobrze jest otworzyć słoik dżemu zimą i zapamiętać letnie dni. Aby to zrobić, powinieneś wcześniej zadbać o puste miejsca. Proponuję ugotować apetyczną galaretkę z moreli. Jasne, pachnące i bardzo smaczne, na pewno ci się spodoba.

Składniki

  • morele (Dojrzałe) – 2 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • żelatyna - 60 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 200 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele dokładnie opłucz, obierz i włóż do rondla z grubym dnem.

Dodaj połowę cukru, przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.

Wymieszaj pozostały cukier z żelatyną i wlej do rondla z morelami.

Dodaj wodę, kwas cytrynowy i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Wyjmij z pieca i zmiksuj za pomocą blendera zanurzeniowego.

Przywróć patelnię do ognia i gotuj przez 2-3 minuty.

Wlej galaretkę do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy