cukinia z czosnkiem na zimę

20 min
4 porcje
Cukinia z czosnkiem na zimę
zefirchik06, stock.adobe.com
0

Często próbuję nowych przepisów, Szukam różnych opcji i eksperymentuję. Więc kiedyś po raz pierwszy ugotowałem cukinię z czosnkiem. Pachnąca przekąska bardzo podobała się moim domownikom, więc teraz w naszej piwnicy zawsze jest dużo tych konserw.

Składniki

  • cukinia - 1 kg
  • czosnek - 50 g
  • Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 100 ml
  • ocet jabłkowy - 50 ml
  • cukier - 2 art.
  • sól - 1 art.
  • woda (filtrowane) – 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj cukinię, zioła i obrany czosnek.

Wymieszaj, dodaj masło, cukier i sól. Przykryj i odstaw na 1 godzinę.

Zagotuj wodę, wlej półfabrykat z warzywami i gotuj przez 10 minut.

Ostrożnie włóż do czystych, suchych słoików, uważając, aby pozostawić mniej pustych przestrzeni.

Wlej ocet, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy