dżem gruszkowy z kwasem cytrynowym

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem gruszkowy z kwasem cytrynowym
nolonely, stock.adobe.com
0

Ten dżem jest idealny do tostów, kanapek i dodawania do jogurtu lub płatków owsianych. Świetnie sprawdza się również w wypiekach, takich jak ciasta czy babeczki. Kwas cytrynowy jest dodawany nie tylko w celu zachowania świeżości gruszek, ale także w celu podkreślenia ich smaku.

Składniki

  • Gruszka - 1.5 kg
  • woda - 200 ml
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki obierz, pokrój, zalej wodą i gotuj przez 15-20 minut.

Zetrzyj tłuczkiem lub blenderem i dodaj cukier.

Gotuj dżem przez około pół godziny na małym ogniu.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy