dżem jabłkowy

26 godz. 0 min.
3 puszki
Dżem jabłkowy
5second, stock.adobe.com
0

Ten przepis na pachnący dżem jabłkowy jest tak prosty, że poradzi sobie również początkujący kucharz. Pomimo czasu gotowania, twój bezpośredni udział będzie wymagał minimum-dżem gotuje się trzy razy przez 5 minut, reszta czasu jest nalegana.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, obierz i pokrój na średnie kawałki. Umieść owoce na patelni, przykryj cukrem i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby uformować sok.

Usuń skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.

Na patelni do jabłek dodaj sok pomarańczowy i skórkę, anyż, cynamon i goździki (opcjonalnie), wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw na noc.

Powtórz gotowanie jeszcze dwa razy z przerwą 6-8 godzin.

Wlej gorący dżem do małych sterylnych słoików, po wyjęciu cynamonu i anyżu, szczelnie zamknij i ostudź. Dżem jabłkowy jest bezpiecznie przechowywany w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy