galaretka z czerwonej porzeczki z agarem agarowym

1 godz. 20 min.
4 puszki po 0,5 l
Galaretka z czerwonej porzeczki z agarem agarowym
okunsto, stock.adobe.com
0

Galaretkę z czerwonej porzeczki z agarem agarowym można podawać natychmiast po zestaleniu lub zwinąć na zimę w słoikach. Niezależnie od wybranej opcji skorzystaj z tego przepisu. Jasny i aromatyczny przysmak jagodowy to świetny deser na słodycze.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń porzeczki z gałązek, opłucz i lekko osusz.

Umieść jagody w misce do gotowania, dodaj cukier, wymieszaj. Zetrzyj porzeczki za pomocą popychacza i pozostaw obrabiany przedmiot na 20-30 minut, aby utworzyć sok.

Następnie na średnim ogniu zagotuj przedmiot, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, przez 10 minut.

Usuń dżem z ognia, lekko ostudź i przetrzyj przez drobne sito.

Agar-agar rozpuścić w wodzie, wymieszać, dodać do soku porzeczkowego.

Ponownie zagotuj obrabiany przedmiot i na małym ogniu, mieszając i usuwając powstałą pianę, gotuj przez 5 minut.

Wlej gorący dżem z galaretki porzeczkowej do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Po 20 minutach przysmak wyraźnie zgęstnieje. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy