ajvar ze słodkiej papryki na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Ajvar ze słodkiej papryki na zimę
GulyaevStudio, stock.adobe.com
0

Bałkański ajwar ze słodkiej papryki jest jednym z moich ulubionych preparatów i chętnie podzielę się z wami przepisem. Po pierwsze, jest niesamowicie pyszny. Po drugie, przygotowanie wymaga minimalnych składników i wysiłku. Mówię ci, co i jak zrobić poprawnie.

Składniki

  • papryka - 1 kg
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • ocet - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • cukier - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Piecz paprykę w całości w 200 stopniach w piekarniku do przypalenia, od czasu do czasu obracając.

Oczyść go z nasion i nóg i zmiel blenderem czosnkowym.

Dodaj masło, sól i cukier i gotuj ajvar na małym ogniu, aż ugotuje się około trzykrotnie.

Wlej ocet i zwiń ajvar w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy