marynowane buraki na zimę w słoikach z octem

2 godz. 10 min.
8 porcji
Marynowane buraki na zimę w słoikach z octem
Anastasia Mininkova, stock.adobe.com
0

Koniecznie zaopatrz się w marynowane buraki z octem na zimę! Można go dodawać do barszczu, sałatek i jeść tak po prostu. Nie musisz kupować tego warzywa i tracić czasu na jego przygotowanie. Wystarczy otworzyć słoik, posiekać i dodać do naczynia.

Składniki

dla buraków:
do marynaty:
  • ocet - 150 ml
  • cukier - 40 g
  • sól - 60 g
  • woda - 1,8 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Buraki opłucz i umieść w garnku z wodą.

Gotuj przez 2 godziny, a następnie ostudź i obierz.

Pokrój buraki i włóż do wysterylizowanych słoików.

Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 20 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.

Gotuj przez 2 minuty, dodaj ocet i natychmiast zdejmij z ognia.

Wlej wrzącą marynatę do słoików, zwiń buraki i dobrze zawiń na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy