żurawina w syropie na zimę

25 min
4 porcje
Żurawina w syropie na zimę
sasimoto, stock.adobe.com
0

Kolejnym wspaniałym sposobem na utrzymanie letniego nastroju i witaminy C na zimę będzie żurawina w syropie. Do przygotowania potrzebujesz tylko trzech głównych składników-wody, cukru i żurawiny. Gotowy smakołyk można podawać z naleśnikami, zapiekankami lub daniami mięsnymi.

Składniki

  • żurawina - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 1 szklanka
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem, gotuj syrop przez 5-7 minut i dodaj kwas cytrynowy.

Włóż żurawinę do syropu, ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Zwiń obrabiany przedmiot w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy