papryka z pomidorami na zimę

25 min
8 porcji
Papryka z pomidorami na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Kęs z pewnością spodoba się koneserom Węgierskiej sałatki Globus. Tylko tutaj przygotowanie papryki z pomidorami jest znacznie łatwiejsze. Warzywa kroi się na małe kawałki, miesza z dodatkami i gotuje przez 10 minut. Możesz nawet przechowywać taką konserwację w mieszkaniu.

Składniki

  • papryka - 1,5 kg
  • pomidory - 1 kg
  • czosnek - 3 ząbki
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • ocet jabłkowy - 4 art.
  • Olej roślinny - 100 ml
  • cukier - 80 g
  • sól - 60 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Papryka przygotuj, usuń nasiona i łodygi, pokrój w małe plasterki.

Obierz pomidory i pokrój na duże kawałki.

Włóż warzywa do rondla, dodaj cukier, sól, posiekany czosnek, przyprawy i olej. Wymieszaj, przykryj i odłóż na bok na 1 godzinę.

Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

Wlej ocet, wyłącz ogrzewanie i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy