dżem morelowy z pestkami

6 godz. 0 min.
3 puszki
Dżem morelowy z pestkami
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się ulubionym przepisem na dżem morelowy z pestkami. U nas ten przysmak odlatuje od razu! Dżem jest aromatyczny, z cytrusową kwaskowatością, gorzką nutą pestek moreli i pikantnym finiszem gałki muszkatołowej. Radzę gotować!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele opłucz, podziel na połówki i usuń pestki. Rozłup kości, usuń jądra, opłucz i osusz.

Umieść połówki moreli w misce i przykryj cukrem. Pozostaw na 2 godziny, aby uformować sok.

Włóż miskę z obrabianym przedmiotem do ognia, zagotuj i na małym ogniu, usuwając piankę, gotuj przez 30 minut. Zdejmij z ognia i całkowicie ostudź.

Ponownie podpal przedmiot i gotuj ponownie przez 30 minut po ugotowaniu.

Dodaj pestki moreli, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. Gotuj dżem, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy dżem nabierze pięknego bursztynowego koloru.

Wlej gorący dżem morelowy do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zamknij i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy