morele w syropie na zimę

40 min
3 puszki
Morele w syropie na zimę
Nitr, stock.adobe.com
0

Morele w syropie to jeden z moich ulubionych preparatów. Owoce używam do ciast i innych deserów, a także dodaję do sałatek owocowych. Syrop Lubię moczyć ciasta na ciasta. Ogólnie istnieje wiele opcji użycia, radzę spróbować!

Składniki

  • morele (Waga netto, bez pestek) – 1,5 kg
  • cukier - 400 g
  • woda - 1 l
  • sok z cytryny - 1,5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele opłucz, obierz, połamaj na pół i usuń pestki.

W misce do gotowania podgrzej wodę, dodaj cukier, podgrzewaj, mieszając, aż się rozpuści.

Umieść plastry moreli w syropie, dodaj sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Włóż gorące plasterki moreli do wcześniej wysterylizowanych słoików (nie sięgając do górnej części słoika), przykryj pokrywkami.

Ponownie zagotuj syrop, zdejmij z ognia.

Wlej owoce do słoików do góry wrzącym syropem, zwiń, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj słoiki z schłodzonym półfabrykatem w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy