pasta pomidorowa z pomidorów w domu na zimę

1 godz. 0 min.
3 puszki po 350 ml
Pasta pomidorowa z pomidorów w domu na zimę
Atlas, stock.adobe.com
0

Domowa pasta pomidorowa to naturalna baza do Twoich kulinarnych arcydzieł. Dodaj go do sosów, pizzy, mięsa i pierwszych dań, użyj do przygotowania ulubionych sosów. Przepis nie wymaga długiego gotowania, a kompozycja zawiera tylko pomidory!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Do przygotowania makaronu użyj dojrzałych, mięsistych owoców! Tak więc pomidory dobrze opłucz, lekko osusz i, jeśli to konieczne, odetnij wszystkie wady.

Przełóż pomidory przez sokowirówkę. Dodatkowo wyciśnij ciasto 5-6 razy.

Umieść sok pomidorowy w dużym garnku do gotowania i podgrzewaj przez 5 minut. Fusy i piana wypłyną na powierzchnię. Zdejmij patelnię z ognia.

Nadszedł czas, aby podzielić się hackiem życia, jak obejść się bez długiego odparowywania wilgoci z soku pomidorowego. To bardzo proste! Gorący sok pomidorowy z patelni przecedzić przez bardzo drobne sito-niepotrzebny płyn spłynie, a potrzebne nam fusy pozostaną na sicie.

Umieść pozostałą masę pomidorową w rondlu i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 20-30 minut. Nie zapomnij okresowo mieszać! Po określonym czasie pasta stanie się grubsza i nieznacznie zmieni kolor.

Wlej gorącą koncentrat pomidorowy do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy