marynowana papryka na zimę bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
2 puszki po 0,5 l
Marynowana papryka na zimę bez sterylizacji
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Marynowana papryka to przekąska, która zimą "odlatuje" w dwóch rachunkach! Może być podawany do dowolnych potraw, używany jako nadzienie do pikantnych wypieków, dodawany do sałatek i sosów. Wielokolorowe plastry pieprzu ozdobią każdy stół-codzienny i świąteczny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz paprykę, obierz nasiona i łodygi, pokrój w plastry.

Wstępnie wysterylizowane słoiki szczelnie napełnij plasterkami pieprzu.

Zagotuj wodę i zalej paprykę w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 7-10 minut.

Odcedź wodę i ponownie wlej paprykę do słoików z nową wrzącą wodą. Przykryj i pozostaw na 7 minut. Następnie spuść wodę, nie będziemy jej już potrzebować.

Do marynaty połącz 0,5 l wody, soli i cukru. Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu, goździki, nasiona gorczycy i pokrojoną cebulę. Wymieszaj, zagotuj, a następnie wprowadź ocet i zdejmij marynatę z ognia.

Wlej paprykę do słoików do góry wrzącą marynatą. Jeśli pasuje, na paprykę można ułożyć plasterki cebuli z marynaty. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce. Marynowana papryka będzie gotowa do spożycia za miesiąc.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy