pierwsze dania 22.01.2022

zupa buraczana z kluskami

35 min
6 porcji
Zupa buraczana z kluskami
Natalia Hanin, stock.adobe.com
0

Wiadomo, że pełny lunch musi koniecznie zawierać pierwsze danie. Alternatywnie możesz zrobić zupę buraczaną z gnocchi. Bogaty czerwony kolor, wspaniały aromat i smak po prostu nie pozostawiają nikogo obojętnym.

Składniki

do zupy:
dla pierogów:
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mąka - 100 g
  • Manka - 2 art.
  • masło - 20 g
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz buraki, Usuń łuskę z cebuli.

Pokrój buraki na cienkie kostki, posiekaj seler i cebulę.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z selerem i smaż przez 4-5 minut.

Dodaj buraki, smaż i gotuj przez 10 minut we wrzącym bulionie.

W osobnej misce połącz jajko, mąkę, semolinę, sól i zmielony czarny pieprz.

Wlać stopione masło, ciepłą wodę i zagnieść ciasto o średniej gęstości.

Łyżką deserową uformuj pierogi o pożądanej wielkości i zanurz w gotującej się zupie. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.

Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy