pierwsze dania 22.01.2022

zupa puree z warzyw i pieczarek

30 min
4 porcje
Zupa przecierowa z warzyw i pieczarek
lenakorzh, stock.adobe.com
0

Wiadomo, że zupy puree są często używane w żywieniu dietetycznym. Są sycące i łatwe do strawienia. Dlatego proponuję wersję warzywną zupy puree z pieczarkami. Lepiej podawać z grzankami,krakersami lub chlebem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pieczarki, seler, obrane ziemniaki, cebulę i czosnek.

Roztop połowę masła na patelni, dodaj cebulę, seler i smaż na złoty kolor.

Dodaj pieczarki i gotuj, aż wilgoć wyparuje. Pozostaw kilka surowych grzybów do dekoracji.

Na osobnej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj mąkę i wyciśnij czosnek przez prasę. Gotuj przez 3 minuty, ciągle mieszając.

Do wrzącej wody wlej smażenie i ziemniaki. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Zmiel zupę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.

Sól, pieprz i podgrzewaj przez 2 minuty. Podawać przyozdobione pokrojonymi pieczarkami i natką pietruszki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy