mrożony dżem z rokitnika

6 godz. 0 min.
1 porcja
Dżem z mrożonego rokitnika
New Africa, stock.adobe.com
0

Każda gospodyni przynajmniej raz przygotowała zdrową herbatę z rokitnika. "Złota jagoda" jest zamrażana i mielona z cukrem. A fakt, że z leczniczych jagód można zrobić pyszny dżem, wielu nielegalnie zapomina. Ten prosty przepis pomoże naprawić sytuację.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rokitnik należy wcześniej rozmrozić, spłukać pod bieżącą wodą, włożyć do durszlaka.

Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

Przygotuj syrop: na patelni połącz wodę i cukier, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił, zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj syrop przez 10 minut. Podczas gotowania dodaj posiekany imbir.

Delikatnie połącz lekko wysuszone jagody rokitnika z wrzącym syropem, wymieszaj i gotuj razem przez 15-20 minut. Usuń dżem z ognia i pozostaw na 2-3 godziny, aż całkowicie ostygnie.

Następnie ponownie włóż dżem z rokitnika do ognia, ponownie zagotuj i po ugotowaniu gotuj na małym ogniu przez 50-60 minut.

Wlej gorący dżem z rokitnika do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij.

Gotowy dżem ze złotej jagody jest spokojnie przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu przez dość długi czas (od sześciu miesięcy do 10 miesięcy) i jest idealny jako samodzielny przysmak, podstawa do różnych napojów (galaretki, napoje owocowe), a także jako impregnat do pysznych ciast i ciast.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy