kandyzowane wiśnie

1 godz. 30 min.
4 porcje
Kandyzowane wiśnie
kostrez, stock.adobe.com
0

Ulubione suszone owoce kandyzowane można zrobić samodzielnie. Jest to o wiele łatwiejsze niż się wydaje, ale wymaga czasu i cierpliwości. W tym przepisie powiem Ci, jak suszyć wiśnie. Pamiętaj, aby przechowywać go w suchym miejscu.

Składniki

  • wiśnia - 1 kg
  • woda - 200 ml
  • cukier - 1.1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz i posortuj wiśnie, usuń pestki.

Zagotuj wodę. Dodaj cukier, mieszaj, aż się rozpuści i gotuj przez kolejne 5 minut.

Napełnij wiśnie syropem i pozostaw na noc.

Ponownie zagotuj jagody, gotuj przez 10 minut i pozostaw na kolejne 5 godzin.

Ponownie ugotuj jagody, wrzuć do durszlaka i pozostaw na 1-2 godziny.

Rozłóż wiśnie na sicie w jednej warstwie i pozostaw do wyschnięcia na kilka dni w suchym, wentylowanym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy