ogórki kiszone z pomidorami na zimę

20 min
8 porcji
Ogórki kiszone z pomidorami na zimę
butus, stock.adobe.com
0

Bardzo wygodna opcja, ponieważ nie musisz otwierać różnych słoików, aby ułożyć kilka rodzajów pikli na talerzu. Przygotuj marynaty z pomidorami na zimę, a zaoszczędzisz nie tylko czas, ale także miejsce w spiżarni.

Składniki

  • ogórki - 1 kg
  • pomidory - 1 kg
  • koperek - kilka gałązek
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • kwas cytrynowy - 2 g
  • cukier - 80 G
  • sól - 50 g
  • woda - 1,8 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i moczyć przez 4 godziny w zimnej wodzie.

Pomidory nakłuć igłą w kilku miejscach.

Ułóż warzywa, czarny pieprz, ogórki i pomidory w słoikach.

Napełnij górę wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywkami na pół godziny.

Odcedź do rondla, wymieszaj z cukrem, solą, kwasem cytrynowym i zagotuj.

Wlej marynatę do słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń ciepłym ręcznikiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy