dżem kumkwat

3 godz. 20 min.
4 porcje
Dżem z kumkwatu
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Dżem cytrusowy już nikogo nie zaskoczy. Pomarańcze, cytryny – z czego po prostu nie są zrobione. Dzisiaj proponuję zwinąć kilka słoików kumkwatu. Co więcej, praca z nim jest również bardzo wygodna. I oczywiście jest niezwykle przydatny.

Składniki

  • kumkwat - 1 kg
  • cukier - 500 g
  • woda - 100 ml
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz kumkwat, pokrój na ćwiartki i usuń nasiona.

Przykryj cukrem, dodaj wodę, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Pozwól dżemowi ostygnąć przez około godzinę i powtórz poprzedni etap.

Ponownie pozwól dżemowi ostygnąć, ponownie zagotuj, dodaj kwas cytrynowy i zwiń go w słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy