pikantna adjika z cukinii na zimę

1 godz. 20 min.
6 puszek po 0,3 l
Pikantna adżika z cukinii na zimę
svetlana_cherruty, stock.adobe.com
0

Adjika to tradycyjny gruziński sos, który w swojej długiej historii przeszedł wiele zmian i zyskał wiele odmian. Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na pikantną adżikę z cukinii-dla tych, którzy lubią ostrzej! Więc zacznijmy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki. Posiekaj pomidory.

Papryka i papryczki chili obierz nasiona, pokrój losowo.

Obierz marchewki i czosnek, a także pokrój losowo.

Przepuść przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.

Umieść masę warzywną w rondlu do gotowania, dodaj sól, cukier, pieprz i olej roślinny. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj Adjikę na małym ogniu, mieszając, 40-50 minut po ugotowaniu.

5-7 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

Wlej wrzącą Adjikę do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i całkowicie ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy