dżem z czarnej porzeczki bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
3 puszki po 0,5 l
Dżem z czarnej porzeczki bez sterylizacji
Maxim Ślusarczuk, stock.adobe.com
0

Dżem porzeczkowy to przysmak witaminowy dla dzieci i dorosłych. Gotowanie jest tak proste, że poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Nie dodaję wody do takich preparatów, ponieważ sama porzeczka jest dość soczystą jagodą. Dzielę się przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń porzeczki z gałązek, opłucz i osusz.

Umieść jagody w garnku do gotowania, dodaj cukier. Lekko zetrzyj porzeczki, aby jagody wypuściły sok.

Na średnim ogniu zagotuj przedmiot, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, często mieszając i usuwając piankę, przez pół godziny.

Schłodzić gotowy dżem i wlać do wcześniej wysterylizowanych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy