dżem truskawkowy

35 min
8 porcji
Dżem truskawkowy
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

Stopniowe gotowanie pozwala uzyskać idealną konsystencję. Taki dżem truskawkowy jest używany jako nadzienie do pieczenia, dodawany do deserów i po prostu rozprowadzany na chlebie. Polecam gotować w naczyniach miedzianych lub stalowych.

Składniki

  • truskawka - 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • sok z cytryny - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody, opłucz i połóż do wyschnięcia na ręczniku.

Umieść suche truskawki na patelni, przykryj cukrem i pozostaw na 3-4 godziny.

Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj przez 15 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego.

Ponownie podpal patelnię, wlej sok z cytryny i gotuj przez 15 minut, często mieszając.

Rozłóż gorący dżem na czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy