marynowana papryka w oleju na zimę

1 godz. 0 min.
3 puszki po 1 L
Marynowana papryka w oleju na zimę
Semiglass, stock.adobe.com
0

Ten przepis pozwala marynować całą paprykę na zimę, zachowując jej zdrowe właściwości i naturalny smak. Zimą taką paprykę można wykorzystać jako półprodukt do przygotowania różnych potraw: sałatek, gulaszu, sosu, barszczu i zup.

Składniki

  • papryka - 1 kg
  • liść laurowy - do smaku
  • czarny pieprz (groszek) – do smaku
  • woda - 3 L
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • ocet (9%) – 1 szklanka
  • cukier - 1 szkło
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz paprykę i nakłuj każdą widelcem w kilku miejscach.

Przygotuj marynatę maślaną. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier, ocet i olej roślinny. Mieszaj i gotuj, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Do wrzącej marynaty zanurz przygotowane całe papryki. Gotuj na małym ogniu do miękkości (15-20 minut).

Wstępnie wysterylizowane słoiki szczelnie napełnij pieprzem, zalej wrzącą marynatą do góry słoików. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy