galaretka z żółtej śliwki

40 min
4 porcje
Galaretka z żółtej śliwki
Alesia, stock.adobe.com
0

Czy kiedykolwiek próbowałeś zrobić galaretkę ze śliwek? Ale doskonale nadaje się do takiego przysmaku, ponieważ z natury dobrze gęstnieje podczas gotowania. Dla odmiany, jasnego koloru i przyjemnej kwasowości proponuję tym razem wziąć żółte odmiany śliwek.

Składniki

  • śliwki (żółty) – 1 kg
  • woda - 150 ml
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki.

Napełnij wodą i gotuj do miękkości przez 10 minut.

Przetrzyj śliwki przez sito.

Dodaj cukier i ponownie zagotuj.

Gotuj galaretkę przez 20-30 minut, aż będzie gęsta, mieszając.

Wlej go do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy