pikantne pomidory na zimę

10 godz. 30 min.
6 puszki po 0,5 l
Pikantne pomidory na zimę
Andrey Starostin, stock.adobe.com
0

Pikantne pomidory są specjalnie zaprojektowane, aby ogrzać i ożywić mroźną zimę. Ta przekąska dobrze uzupełni każdy rodzaj mięsa i wszelkie dodatki. Pomidory są bardzo palące! Myślę, że miłośnicy pikantnych przekąsek docenią to.

Składniki

  • pomidory - 3 kg
  • marchew - 500 g
  • cebula - 250 g
  • czosnek - 120 g
  • Chili - 2 szt.
  • Olej roślinny - 200 ml
  • ocet (9%) – 100 ml
  • przyprawy i przyprawy (dla koreańskiej marchewki) – 15 g
  • cukier - 200 g
  • sól - 60 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, pokrój w plastry. Obierz i zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce do marchwi. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, chili w pierścienie , posiekaj czosnek.

W misce połącz przygotowane warzywa, dodaj sól, cukier, koreańską przyprawę do marchwi, ocet i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30-40 minut.

Następnie włóż warzywa do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej marynatą z miski do góry. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wrzącą wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 litra wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku).

Po sterylizacji słoiki szczelnie zamknąć i schłodzić w temperaturze pokojowej. Przechowuj pikantne pomidory w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy