zielone pomidory po ormiańsku na zimę

50 min
1 puszka 1 L
Zielone pomidory po ormiańsku na zimę
magic_rainbow, stock.adobe.com
0

Ugotujmy chrupiące i palące pomidory po ormiańsku na zimę? Osobliwością tej wersji przepisu jest pikantne nadzienie i pyszna marynata. Ta przystawka będzie pasować do dań mięsnych i różnych dodatków. Miłośnicy ostrych przedmiotów docenią to!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, na każdym wykonaj nacięcie w kształcie krzyża lub kilka nacięć poprzecznych w kształcie akordeonu.

Ostra i papryka obierz nasiona i łodygi.

Obierz czosnek. Opłucz kolendrę, lekko osusz i drobno posiekaj.

Posiekaj przygotowaną paprykę (oba rodzaje) i czosnek w blenderze lub przepuść przez maszynę do mięsa. Wymieszaj z posiekaną kolendrą, wymieszaj.

Wypełnij nacięcia na pomidorach powstałą mieszanką.

Umieść nadziewane pomidory w wcześniej wysterylizowanym słoiku, lekko ubijając.

Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty.

Wprowadź ocet i usuń marynatę z ognia.

Wlej pomidory do słoika wrzącą marynatą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (czas sterylizacji słoików litrowych wynosi 15-20 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).

Po sterylizacji zwiń słoik, odwróć do góry nogami i ostudź w temperaturze pokojowej. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy