suchy dżem jabłkowy w piekarniku

6 godz. 0 min.
6 porcji
Suchy dżem jabłkowy w piekarniku
New Africa, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się przepisem na wyjątkowy "suchy" dżem jabłkowy. Pieczone i suszone w piekarniku plasterki jabłka smakują jak prawdziwy dżem. Taki przysmak odlatuje natychmiast zimą! W rodzinie, w której są dzieci, taki przedmiot musi być!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, obierz, pokrój w cienkie plasterki.

Kliny jabłkowe ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, posypać cukrem, cynamonem i kwasem cytrynowym i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut.

Następnie zmniejsz ogrzewanie piekarnika do 60-70°C i susz jabłka przy uchylonych drzwiach piekarnika przez 4-6 godzin (możesz również użyć suszarki elektrycznej).

Przenieś gotowe plasterki jabłka do sterylnych słoików i przekręć. Polecam przechowywanie "suchego" dżemu jabłkowego w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy