przezroczysty dżem z pigwy w plasterkach

45 min
4 porcje
Przezroczysty dżem z pigwy w plasterkach
robertsre, stock.adobe.com
0

Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania dżemu z pigwy - zarówno jednorodnego, jak i w kawałkach. Znalazłem inny oryginalny przepis-przezroczysty dżem z plasterkami owoców. Czytaj dalej, Jak przygotować dokładnie taką opcję.

Składniki

  • pigwa - 1 kg
  • cukier - 800 g
  • woda - 500 ml
  • kwas cytrynowy - 2 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pigwę w kliny.

Zagotuj wodę, zanurz w niej pigwę i gotuj przez 7-8 minut.

Odłóż pigwę do miski do wyschnięcia, a do wywaru dodaj cukier i ponownie zagotuj.

Zagotuj syrop do uzyskania gładkości i dodaj kwas cytrynowy.

Włóż z powrotem plastry pigwy, zagotuj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy