dżem agrestowy bez sterylizacji

45 min
4 porcje
Dżem z agrestu bez sterylizacji
New Africa, stock.adobe.com
0

Najbardziej nieprzyjemnym etapem przygotowania półfabrykatów jest ich Sterylizacja w słoikach. Nie ma znaczenia, czy używasz piekarnika, czy garnka z wodą. Jest nadal długi i gorący, szczególnie w letnie dni. Dlatego chcę powiedzieć, jak się bez niego obejść, na przykładzie przepisu na dżem agrestowy.

Składniki

  • agrest - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 100 ml
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Odetnij ogony agrestu.

Dodaj wodę i cukier i zagotuj.

Gotuj dżem przez około 30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby zetrzyj lub posiekaj.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem w czyste, suche słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy