dżem z dyni z pomarańczą i cytryną

1 godz. 45 min.
3 słoiki
Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną
Serenkonata, stock.adobe.com
0

Ciekawy dżem z dyni jest łatwy do zrobienia dzięki temu przepisowi. Absolutnie każda odmiana będzie działać, ale lubię używać dyni z jasnopomarańczowym miąższem - wtedy dżem będzie miał piękny bursztynowy kolor. Aby wzmocnić smak, dodaj cytrusy do przysmaku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię ze skóry i nasion, pokrój miąższ w średnie kostki.

Umieść dynię w misce do gotowania, przykryj cukrem, potrząśnij miską kilka razy, aby równomiernie rozprowadzić cukier i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

Z cytryn i pomarańczy usuń skórkę i wyciśnij sok.

Gdy dynia da wystarczającą ilość soku, dodaj skórkę i sok z cytrusów, wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj przedmiot, aż dynia będzie gotowa (30-40 minut), od czasu do czasu mieszając i usuwając piankę.

Przerwij gotowy dżem Za pomocą blendera zanurzeniowego, aż stanie się jednorodnym puree. W ten sposób nasz dżem dyniowy zamieni się w dżem.

Gotuj dżem przez 1-2 minuty i wlej do wcześniej wysterylizowanych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i ostudzić. Schłodzony dżem dyniowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy