dżem rabarbarowy na zimę

3 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem rabarbarowy na zimę
lena_zajchikova, stock.adobe.com
0

Dżem na zimę-niekoniecznie tylko jagody i śliwki z morelami. I wyraźnie to potwierdza-ten przepis na rabarbar. Na pewno spodoba się tym, którzy nie lubią zbyt słodkich półfabrykatów.

Składniki

  • rabarbar - 1 kg
  • cukier - 600 g
  • woda - 100 ml
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój rabarbar w kostkę, dodaj wodę i cukier i zagotuj.

Gotuj przez 10 minut na małym ogniu, wyjmij z pieca i ostudź.

Powtórz poprzedni krok.

I po raz trzeci zagotuj dżem, dodaj kwas cytrynowy i zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy