marynowane grzyby maślane na zimę

1 godz. 0 min.
8 porcji
Marynowane grzyby maślane na zimę
Natalia Hanin, stock.adobe.com
0

Pikantne marynowane masło to elegancka przekąska i dekoracja każdego świątecznego stołu. Podawaj grzyby na stole z krążkami cebuli, ziołami i pachnącym olejem roślinnym. Dzielę się prostym, sprawdzonym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, spłucz pod bieżącą wodą. Gotuj masło w lekko osolonej wodzie przez 20 minut, usuwając pianę, a następnie włóż do durszlaka, wlej bulion.

Do marynaty zagotuj ilość wody wskazaną w przepisie, dodaj sól, cukier, goździki i ziarna pieprzu.

We wrzącej marynacie umieść ugotowane grzyby i gotuj wszystko razem przez 30 minut na małym ogniu.

5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet.

Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść obrany czosnek i liść laurowy. Napełnij słoiki gorącymi grzybami z marynatą do góry.

Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone grzyby przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy