chrupiące pikle na zimę

30 min
1 puszka 3 l
Chrupiące pikle na zimę
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Pikle to niezbędna przekąska w zimnych porach roku. Do smażonych ziemniaków, mięsa, kanapki ze smalcem - bez kiszonych ogórków nie ma kuchni słowiańskiej. Ogórki są chrupiące, pachnące i bardzo smaczne. Dzielę się prostym, udanym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i zioła, lekko osusz. Grubo posiekaj warzywa, odetnij ogony z ogórków.

Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść obrany czosnek, posiekaną ostrą paprykę, zioła i przyprawy.

Szczelnie napełnij słoik ogórkami.

W przypadku solanki rozpuść sól w wymaganej ilości wody. Zalej ogórki solanką w słoiku do góry.

Przykryj słoik z półfabrykatem pokrywką i pozostaw do fermentacji przez 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Powstająca biała piana jest wskaźnikiem aktywnej fazy fermentacji.

Kilka dni później spróbuj ogórków. Jeśli smak i kwas Ci odpowiadają, przystąp do konserwacji. Aby to zrobić, całkowicie spuść płyn ze słoika do rondla, zagotuj, usuwając pianę i ponownie wlej ogórki do słoika wrzącą solanką. Zwiń słoik, zawiń go i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone pikle przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy