kompot z tarniny i jabłek na zimę

40 min
1 porcja
Kompot z tarniny i jabłek na zimę
13smile, stock.adobe.com
0

Aromatyczny, lekko cierpki kompot z tarniny z jabłkami przeniesie Cię myślami z mroźnej zimy do ciepłego lata. Ma niesamowitą moc utrzymywania odporności w sezonie przeziębień. Przygotuj zdrowy napój i ciesz się nim w mroźne zimowe wieczory.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Sortuj Tarninę, Usuń szypułki, spłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz. Zagotuj wodę.

Jabłka obrać z rdzeni, pokroić w plasterki.

Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik jabłkami i tarnią, zalej wrzącą wodą i przykryj sterylną pokrywką. Pozostaw obrabiany przedmiot na 15 minut.

Po określonym czasie spuść płyn ze słoika do rondla, dodaj cukier i zagotuj syrop na średnim ogniu.

Wrzący syrop wlej z powrotem do słoika z jabłkami i tarnią i zwiń. Odwróć puszkę kompotu z tarniny i jabłek do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy