dżem truskawkowy z bazylią

3 godz. 0 min.
2 porcje
Dżem truskawkowy z bazylią
stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz lemoniady i kompoty z truskawkami i bazylią tak samo jak ja je kocham - ten przepis jest specjalnie dla ciebie – Zalecam, aby nie dodawać zbyt dużo cukru, aby nie zagłuszył smaku pozostałych składników.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz truskawki, obierz je z ogonów, pokrój do smaku i włóż do rondla.

Przykryj jagodę cukrem, wymieszaj i pozostaw na kilka godzin, aby wypuściła sok.

Zagotuj truskawki, gotuj przez 10 minut na małym ogniu i dodaj posiekane warzywa i skórkę z cytryny w blenderze.

Gotuj dżem przez kolejne 5-20 minut, w zależności od pożądanej konsystencji.

Zdejmij go z ognia i zwiń w wysterylizowane słoiki. Możesz dodatkowo pokonać go blenderem do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy