przekąski 09.07.2023

galaretka z gęsi

5 godz. 0 min.
4 porcje
Galaretka z gęsi
marysckin, stock.adobe.com
0

Jeśli kurczak i indyk od dawna są przyzwyczajeni, praca z gęsią jest nadal dość osobliwa. Jest kilka niuansów, o których szczegółowo opowiem w przepisie. Gęś nadaje się do różnych potraw, ale bogata galaretka okazuje się szczególnie skuteczna.

Składniki

  • Gęś - 2.7 kg
  • cebula - 4 kawałki
  • marchew - 1 rzecz
  • czosnek - 1 Głowa
  • liść laurowy - 3 liścia
  • sól - 1 art.
  • czarny pieprz - 6 groszek

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój gęś na kawałki i włóż do rondla.

Dodaj pokrojone warzywa, czosnek i przyprawy do smaku.

Napełnij wodą i zagotuj.

Gotuj Gęś przez 4 godziny na małym ogniu, usuwając pianę.

Dodaj sól do smaku 10 minut przed końcem.

Odcedź bulion. Podziel mięso na kawałki i włóż do foremek.

Wlać bulion, ostudzić i włożyć galaretkę do lodówki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy