Sałatka śledziowa na zimę

2 godz. 30 min.
4 porcje
Sałatka ze śledziem na zimę
JackF, stock.adobe.com
0

Słoik konserwowej sałatki warzywnej ze śledziem to kompletne danie, które pomoże w każdej sytuacji. Goście są na wyciągnięcie ręki, a czas na gotowanie jest katastrofalnie krótki? Zaskoczyć rodzinę niezwykłą kolacją? Po prostu otwórz słoik! Do ziemniaków - idealny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W śledziu usuń głowę, ogon i płetwy, obierz ryby ze skóry, kości i wnętrzności. Filet opłucz i pokrój w cienkie, długie paski, zwiń w rolki.

Warzywa dobrze spłucz, obierz. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i cukinię zetrzeć na grubej tarce.

Wlej niewielką ilość oleju roślinnego do kotła lub dużego rondla, włóż starte warzywa, sól i gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Następnie dodaj sól, cukier, przyprawę do zupy rybnej (opcjonalnie), koncentrat pomidorowy, ocet i przygotowany śledź. Dusić wszystko razem przez kolejną 1 godzinę.

Umieść obrabiany przedmiot w przygotowanych sterylnych słoikach, zwiń i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowuj schłodzone słoiki konserwowej sałatki śledziowej w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy