dżem gruszkowy bez sterylizacji

1 godz. 10 min.
4 porcje
Dżem gruszkowy bez sterylizacji
valentinamaslova, stock.adobe.com
0

Gęsty dżem najlepiej smakuje z owoców bogatych w pektyny. Na przykład z gruszek. Można go jeść łyżką z herbatą, dodawać do jogurtów, podawać z naleśnikami lub naleśnikami lub stosować zamiast nadzienia do wypieków. Można go również przygotować bez sterylizacji.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz gruszki i zetrzyj lub przepuść przez maszynę do mięsa.

Dodaj cukier i zagotuj gruszki.

Gotuj dżem przez około godzinę na minimalnym ogniu, aż będzie gęsty.

Pod koniec dodaj cynamon i kwas cytrynowy.

Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach i przechowuj w chłodnym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy