dżem melonowy z cytryną

50 min
10 porcji
Dżem melonowy z cytryną
galyn, stock.adobe.com
0

Moja rodzina po prostu uwielbia melony, więc w sezonie kupujemy je często i dużo. Jemy na surowo, dodajemy do deserów i koniecznie robimy przygotowania na zimę. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na dżem melonowy z cytryną.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz Melon, pokrój na pół, usuń nasiona i skórkę.

Pokrój melona na małe kawałki, włóż do rondla z grubym dnem, przykryj cukrem i odłóż na bok na 1 godzinę.

Sparz cytrynę wrzącą wodą, usuń skórkę, wyciśnij sok do osobnego naczynia.

Na patelni z melonem dodaj skórkę i sok z cytryny.

Gotuj wszystko razem przez 10 minut po ugotowaniu, ostudź, a następnie powtórz procedurę jeszcze raz.

Postaw patelnię na ogniu, gotuj przez 5 minut, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy