sok z kaliny na zimę przez sokowirówkę

40 min
6 porcji
Sok z kaliny na zimę przez sokowirówkę
Elenglush, stock.adobe.com
0

Późną jesienią, kiedy w nocy był już pierwszy mróz, nadszedł czas na zbiory kaliny. Można go wysuszyć, ugotować i schować w zamrażarce. Lubię też gotować sok z kaliny. Najwygodniej jest przepuszczać jagody przez sokowirówkę.

Składniki

  • Kalina - 2 kg
  • cukier - 400 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń jagody ze szczotek i dokładnie spłucz.

Przełóż Kalinę przez sokowirówkę.

Ciasto zalać wodą i gotować przez 10 minut.

Przecedzić przez sito lub podwójną warstwę gazy.

Powstały bulion wymieszaj z sokiem, kwasem cytrynowym i cukrem. Gotuj przez 20 minut.

Wlać do wysterylizowanych słoików, zwinąć i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy