dżem gruszkowy w powolnej kuchence

1 godz. 10 min.
4 porcje
Dżem gruszkowy w powolnej kuchence
rustamank, stock.adobe.com
0

Jak dobrze jest mieć naturalny dżem na stole o każdej porze roku, który można dodać do wypieków, a nawet po prostu posmarować chlebem! A zrobienie go w powolnej kuchence jest szybkie i wygodne. Polecam używać dojrzałych gruszek, aby dżem dobrze się ugotował.

Składniki

  • Gruszka - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki obierz i pokrój losowo.

Posyp je cukrem i kwasem cytrynowym bezpośrednio w misce wolnowaru.

Pozostaw na kilka godzin lub na noc.

Włącz tryb "gaszenia" na godzinę.

W tym procesie wymieszaj dżem kilka razy. A pół godziny od początku przerwij go blenderem.

Zwiń dżem do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy