Adjika na zimę

4 godz. 0 min.
3 puszki
Adżika na zimę
annata78, stock.adobe.com
0

Polecam przygotować ten sos niezbędny w każdej kuchni, który może zamienić zwykłe potrawy w wyjątkowe. Miły dodatek do kebaba, mięsa, drobiu, makaronu lub ryżu. Piekąca pachnąca adjika przypadnie do gustu całej rodzinie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, usuń ciasne środki, pokrój na 2-4 części.

Obierz paprykę z łodyg i nasion, pokrój losowo.

W chili odetnij kucyki. Jeśli chcesz, aby adjika była umiarkowanie ostra, obierz chili z nasion.

Przełóż przygotowane pomidory, oba rodzaje papryki i obrany czosnek przez maszynę do mięsa.

Umieść powstałą masę warzywną w misce do gotowania, wymieszaj, zagotuj, a następnie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj przez 2 godziny.

Dodaj sól, olej roślinny i ocet. Kontynuuj gotowanie przez kolejną 1 godzinę.

Wlej wrzącą Adjikę do sterylnych słoików, zwiń i pozostaw do góry nogami, aż całkowicie ostygnie. W celu długotrwałego przechowywania schłodzony SOS przenieś do chłodnego, ciemnego miejsca.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy